Gegoten trap met natuursteen bekleden

Voor de bekleding van uw betonnen trap kunnen wij u helpen met blauwe steen, meer bepaald Chinese of Vietnamese hardsteen. Het kiezen van uw trapbekleding is één zaak, het plaatsen van blauwe steen op uw trap is een andere zaak…

Velen denken dat er tijdens het bekleden van een gegoten trap met natuursteen van boven naar onder gewerkt wordt omdat er dan niet op de vers geplaatste tredes hoeft gelopen te worden… In de praktijk worden ze van onder naar boven geplaatst en wel zo dat je er over kan lopen tijdens de plaatsing.

Meet eerst het hoogteverschil tussen de twee niveau’s en verdeel de trappen in gelijke hoogtes en gelijke breedtes. Schrijf dan de trapaantredes en tegentredes af op de muren, zodat je makkelijk kan volgen bij het plaatsen.

Beginnen doe je met een eerste tegentrede in natuursteen. Normaal gezien is hij twee centimeter dik en wordt hij op 1 cm van de beton geplaatst met flexlijm. Als steun kunnen er twee betonklinkers tegen gezet worden. Achter deze tegentrede ontstaat er dus een soort bak, waarin nu eerst enkele centimeters droge chape worden gelegd ( 5 delen grof rijnzand, 1 deel cement) en daarop komt een malse mortel, gemaakt van 4 delen gele metszand en 1 deel cement met wat zeep of kalk of mortelolie. Op de proppen mortel komt de aantrede van 3 cm, die daarna pas aangeklopt wordt en zijn neus krijgt: normaal 3 cm, te volgen op de afgeschreven muur. Meestal wordt er met een voegje gewerkt van 2 à 3 mm om wat spel te hebben voor de plaatsing van deze aantrede maar ook om dikteverschillen in de natuursteen ( toegelaten) op te vangen.

De volgende tegentrede kan ofwel koud op de vers geplaatste aantrede gezet worden of met een voegje ( spie gebruiken ) van 2 mm. Zo werkt men verder naar boven, tot we bij de laatste 3 à 4 tredes komen. Het kan intussen zo zijn dat de tegentreden te groot zijn of te juist passen. Vanaf de vierde laatste moeten ze dan op de juiste hoogte bijgezaagd worden om geen verrassingen tegen te komen bij de laatste trede.

De laatste treden zijn het moeilijkst aangezien er meer meet- en paswerk bij komt kijken. Wanneer u op deze methode werkt, kunt u dus onmiddellijk uw trap in natuursteen in gebruik nemen.

Een plaatsingstijd van 2 dagen (voor de doe-het-zelvers) is niet ongewoon. Een derde dag heeft u nodig voor het plaatsen van de plinten, het opvoegen en afwerken met silicone.

Contacteer ons voor uitgebreide informatie over het bekleden van gegoten trappen met natuursteen.

Hugo Kwanten - Bedrijfsleider Ceralith nv

Hugo Kwanten

Bedrijfsleider
Quality is life

Oudste van 7 kinderen, kreeg zijn kennis van natuursteen en keramische tegels mee vanuit het ouderlijk bedrijf. Met zijn ervaring als inkoper, steenkapper, vloerder en verkoper haalt hij elke dag het onderste uit de kan om zijn klanten optimaal verder te helpen.
Hugo heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuursteen en spreekt vlot 7 talen, waaronder Chinees.