Onderhoud natuursteen

Houdt u van natuursteen? Wij ook! Ceralith is gespecialiseerd in kwaliteitsvolle natuursteen tegels. Om de mooie uitstraling van uw natuursteen vloer te behouden, is het belangrijk om deze regelmatig en goed te onderhouden. Aangezien natuursteen zeer duurzaam is, is het onderhoud hiervan redelijk eenvoudig. Ook bij intensief gebruik behoudt de vloer zijn natuurlijke schoonheid.

Installatie van natuursteen tegels

Na de plaatsing van natuursteen tegels is het belangrijk dat u de cementsluier verwijdert. We raden aan om dit ongeveer 2 à 3 weken na de plaatsing te doen. Deze cementsluier ontstaat door het voegen van de vloer en wordt best verwijderd met een mengsel van water en zuurvrij cementsluierverwijderaar. U vindt speciale cementsluierverwijderaars voor natuursteen in de handel.

Eenmaal de vloer geplaatst is, moet het water dat gebruikt is voor de mortel en het voegmateriaal, uit de vloer wegtrekken. Hierdoor kunnen er de eerste weken donkere vlekken ontstaan die uiteindelijk ook weer vanzelf zullen verdwijnen. Door een ademend afdekzeil op de vloer te plaatsen, kan het water uit de vloer verdampen zonder dat er vuil of vloeistoffen in de vloer trekken. Dit is vooral belangrijk als er in huis nog andere werken aan de gang zijn.

Reiniging van de natuursteenvloer

Om de optimale uitstraling van de natuursteenvloer te behouden, volstaat het om wekelijks de vloer te stofzuigen en te dweilen met de hiervoor bestemde reinigingsproducten. Vermijd hierbij het gebruik van te veel water. Water kan de natuursteen beschadigen door in de vloer te dringen via voegen, plinten en muren.

Te vermijden producten

Naast te veel water, zijn er nog andere producten die u best vermijdt voor het reinigen van een natuursteen vloer. Groene zeep is hier een eerste voorbeeld van. Hoewel dit product de vloer wel reinigt, laat groene zeep een vettig laagje achter. Na verloop van tijd ontstaan er zo vlekken of strepen op de vloer. Wij raden daarom aan om groene zeep bijvoorbeeld enkele keren in het begin het gebruiken en daarna eerder sporadisch wanneer u meer glans wenst.

Bijenwas wordt soms aangeraden voor het onderhoud van natuursteen tegels, maar doseren is belangrijk. Bijenwas maakt de vloer namelijk gevaarlijk glad. Bovendien worden na het kuisen met bijenwas alle voetafdrukken zichtbaar. Een goed alternatief hiervoor is een synthetische was.

Hoewel was een goed product is voor glanzende vloeren, kan u dit best vermijden voor matte natuursteenvloeren. Net als zeep en (lijn)olie laat was de vloer glanzen. Voor het schoonmaken van matte natuursteen tegels kan u best een gespecialiseerde reiniger gebruiker.

Beschadiging vermijden

Er zijn nog een aantal andere handige oplossingen waarmee u schade vermijdt en uw natuursteen vloer langer in topvorm houdt. Een mat voor de deur leggen, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid zand niet binnenkomt. Zand werkt als schuurpapier en laat krassen achter op de vloer. Ook door viltjes of rubberdopjes op de poten van meubels te plaatsen, vermijdt u krassen.

Aangezien natuursteen kalk bevat, kan zuur een beschadigend effect hebben op uw natuursteen vloer. Door zure reinigingsmiddelen zoals antikalk of producten met citroen te vermijden, verminderd u de kans op doffe plekken. Ook het omstoten van een glas wijn kan doffe plekken veroorzaken. Kuis het meteen op met een vochtige doek.

Bescherming van natuursteen tegels

Afhankelijk van het soort natuursteen, kan u deze met verschillende oplossingen tegen vuil en vlekken beschermen. Let wel op dat de vloer hiervoor volledig droog moet zijn, wat enkele maanden kan duren.

Als eerste preventieve behandeling kan u een synthetische was aanbrengen. Door een dunne waslaag aan te brengen komt het stof en vuil minder gemakkelijk aan de vloer. Is de laag te dik of heeft u de vloer al een aantal keren met was behandeld? Dan kan het stof in de was blijven hangen. Door een remover te gebruiken, kan u de waslaag weer weghalen. Voor een langdurigere oplossing, kan u de vloer met een dweilwas reinigen. Naast reinigen zorgt dweilwas ook voor een dunne waslaag die de vloer vuilafstotend, anti-statisch en minder glad maakt.

Naast synthetische was kan u de natuursteen tegels ook beschermen met een impregnerend middel. Deze behandeling heeft enkel effect bij poreuze natuursteensoorten. Het impregnerende middel trekt tot diep in de poriën en beschermt het de natuursteen van binnenuit. Stoot u per ongeluk een kopje koffie of een glas wijn om? Dan kan u dit zonder probleem met een vochtige doek opkuisen. Mocht er toch een vlek in uw vloer komen, dan trekt deze vaak na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Zoals u kan lezen is het onderhouden van een duurzame natuursteen vloer zeer eenvoudig. Wilt u ook natuursteen tegels in uw huis plaatsen? Met meer dan 30 jaar ervaring selecteren we voor u de mooiste natuursteen tegels aan een betaalbare prijs. Reken op Ceralith, uw betrouwbare partner voor projecten in natuursteen. Contacteer ons voor informatie waar u echt iets aan heeft.

Hugo Kwanten - Bedrijfsleider Ceralith nv

Hugo Kwanten

Bedrijfsleider
Quality is life

Oudste van 7 kinderen, kreeg zijn kennis van natuursteen en keramische tegels mee vanuit het ouderlijk bedrijf. Met zijn ervaring als inkoper, steenkapper, vloerder en verkoper haalt hij elke dag het onderste uit de kan om zijn klanten optimaal verder te helpen.
Hugo heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuursteen en spreekt vlot 7 talen, waaronder Chinees.