Deze website maakt gebruik van cookies. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. - Meer info - Verberg
 • De beste prijzen
  Rechtstreekse import uit China
 • Een zeer grote stock
  Elke dag opnieuw
 • Persoonlijke service
  Onze topprioriteit
 • Grote showroom
  Kom ons bezoeken!
Door Ceralith | 16 juli 2020

Hoe vensterbanken plaatsen?

Voordat er gedacht kan worden aan het plaatsen van de vensterbanken, afwerking verzoet, dienen enkele belangrijke voorzorgen genomen te worden.

Plaatsing van de vensterbank

Gaat het om nieuwbouw en springen de hoeken in? Zorg er dan voor dat de hoekprofielen hoger dan de vensterbanken geplaatst worden om onnodige zaagwerken uit te sparen. De uitsparingen in de muren dienen ook mooi zuiver gemaakt te worden van alle stukadoorswerk. Verstandig is om ze groot genoeg te maken zodat de vensterbanken niet meer moeten uitgezaagd worden op de hoeken. Zorg nog voor een goede plaatsing van de isolatie en het waterkeringsscherm in de spouwmuur. Vermijd vooral contact tussen de verzoete vensterbanken en de buitendorpels. Dit zou voor een koudebrug zorgen met vochtvlekken in huis als gevolg.

We gaan uit van een bakstenen muur, die 5 à 6 cm onder het afgewerkt peil van de vensterbanken blijft: maak de muur nat - om het wegzuigen van het water door de baksteen te vermijden - en leg het venstertablet op een bed van mortel: 4 delen gele metselzand, een deel kalk en 1 deel grijze cement. Zo krijgt u een smeuïge mortel. De kalk kan ook vervangen worden door een scheutje zeep. De zeep of kalk zullen nooit vlekken maken in de hardsteen vensterbanken. Het insmeren met een hechtbrug op basis van een late

De vensterbank wordt van op deze mortel onder het raam geschoven. Veelal is er een rabat (aanslag of uitsparing) voorzien waar ze in past.

Afwerking van de vensterbank

Voor een goede afdichting spuit men op de dikte (normaal 2 cm) van de vensterbank nog een rups siliconen, kleur naar keuze. Zo bekomt men al een afdichting in de aanslag van de raam. Daarna druk je de vensterbank in de mortel tot de waterpas aangeeft dat hij pas ligt. Nog even links en rechts meten, de oversteek links en rechts nog even nameten en voorlopig klaar.

Om de vensterbank blijvend op zijn plaats te houden (lees: om te vermijden dat hij in de legmortel wegzinkt), worden er houten spieën gebruikt. Na uitharding worden deze spieën uiteraard verwijderd. Soms echter worden de vensterbanken volgens een iets andere werkwijze geplaatst en blijft er slechts 3 cm plaats tussen de vlakke muur en de bovenkant van de vensterbank. Dan wordt er met een grijze dikbedlijm gewerkt.

Na uitdroging worden de dagkanten afgewerkt door de stukadoor en de voeg met het raam afgekit.

Klaar!

Hugo Kwanten - Bedrijfsleider Ceralith nv

Hugo Kwanten

Bedrijfsleider
Quality is life

Oudste van 7 kinderen, kreeg zijn kennis van natuursteen en keramische tegels mee vanuit het ouderlijk bedrijf. Met zijn ervaring als inkoper, steenkapper, vloerder en verkoper haalt hij elke dag het onderste uit de kan om zijn klanten optimaal verder te helpen.
Hugo heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuursteen en spreekt vlot 7 talen, waaronder Chinees.

Stuur een email