Deze website maakt gebruik van cookies. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. - Meer info - Verberg
 • De beste prijzen
  Rechtstreekse import uit China
 • Een zeer grote stock
  Elke dag opnieuw
 • Persoonlijke service
  Onze topprioriteit
 • Grote showroom
  Kom ons bezoeken!
Door Ceralith | 16 juli 2020

Belgische, Chinese en Vietnamese hardsteen – de verschillen

Hardsteen of blauwe steen is veruit de meest populaire keuze voor het creëren van een duurzame look. Dat wil echter niet zeggen dat alle hardsteen soorten identiek zijn. Bij Ceralith geven we u de keuze tussen Belgische, Chinese en Vietnamese hardsteen. Om u te helpen bij uw keuze zetten we even de belangrijkste eigenschappen op een rijtje.

Hardsteen of blauwe steen is een steensoort die hoofdzakelijk uit kalksteen bestaat. Kenmerkend voor dit type steen is de blauwgrijze kleur en witte oneffenheden. De witte oneffenheden zijn in principe fossielen die over een periode van miljoenen jaren samengeperst werden.

Chinese en Vietnamese hardsteen is ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch of Iers hardsteen. Hierdoor vind je in Aziatische blauwe steen minder fossielen. Chinese en Vietnamese hardsteen zijn herkenbaar door de kleine kalkbolletjes en witte gevlekte aders in het gesteente.

Kwaliteit van verschillende types hardsteen

De oorsprong van de hardsteen is zeker niet bepalend voor de kwaliteit. In elk gebied wordt kwalitatief hoogstaande hardsteen gewonnen. Omdat er verschillende kwaliteitslabels gebruikt worden, is het allemaal een beetje verwarrend. Belgische hardsteen is verkrijgbaar in 4 kwaliteitsklassen (A, B, C en D). Belgische hardsteen met de beste kwaliteit krijgt label A. Bij Iers hardsteen bv, spreken we van 1ste, 2de, 3de en 4de. 1ste klasse Ierse hardsteen heeft de hoogste kwaliteit.

Hoewel dikwijls anders beweerd wordt, moet Aziatische hardsteen zeker niet onderdoen voor zijn Europese tegenhangers. Sterker nog, voor bepaalde fysische kenmerken scoort Chinese hardsteen zelfs beter dan z’n Belgische tegenhanger. De laatste 10 jaar is de kwaliteitscontrole van Chinese en Vietnamese hardsteen enorm verbeterd. Omdat we nauw samenwerken met Chinese en Vietnamese steengroeves, kunnen we u steeds Aziatische hardsteen van de hoogste kwaliteit voorleggen.

Verschil tussen Chinese en Belgische hardsteen (vensterbanken)

Chinese hardsteenBelgische hardsteen
Grijs van kleur, met als tekening 'kalkbolletjes'Zwart met daarin witte vlekjes, crinoïden
Afgewerkt met 5 kanten (bovenzijde en de 4 zijden rondom)Afgewerkt aan 4 kanten (bovenzijde en de 3 zijkanten) Achterkant is niet afgewerkt.
Kan nog donkerder gemaakt worden met behulp van bruine/groene zeep, zeep met 15% lijnolie.Wordt doorgaans niet meer extra behandeld voor de kleur aangezien deze steen reeds zwart is
Kan niet tegen zuren/zoutenKan niet tegen zuren/zouten
Kleine maatafwijkingen in de dikte zijn mogelijkKleine maatafwijkingen in de dikte zijn mogelijk
Groot aanbod standaardmatenAanbod standaardmaten is beperkter tov de Chinese hardsteen
Prijs ongeveer het dubbel van de Chinese hardsteen

 

Verschillende soorten Chinese hardsteen

We streven ernaar om te blijven werken met de Chinese hardsteen van de ‘oude’ groeve Yu Zi en we bieden momenteel nog geen materiaal aan van de nieuwe groeve. Dit om kleur-en kwaliteitsverschillen met onze stockproducten te vermijden.

Verschillende soorten Vietnamese hardsteen

Uiteindelijk vindt men op onze markt 5 verschillende groeves terug, elk met zijn apart uitzicht, prijs en beperkingen:

 1. Yen Lam: Meer dan 60% van de Vietnamese hardsteen komt uit deze groeve, gezien ze het goedkoopst is. De hoofdkleur is donkergrijs, met versteende fossielen, kleine stylolieten in de vorm van een spinnenweb. Er komen grote kleurverschillen in voor. Vele brede calcietaders zijn erin terug te vinden.
 2. Camthuy: Deze groeve met beperkte capaciteit is meteen ook de duurste. Kwalitatief een prima steen met uniforme lijnen. Deze lichtblauw-grijze steen vertoont kleine stylolieten en witte calcietaders. Deze soort wordt zowel geschuurd, gezoet, getrommeld en gevibreerd aangeboden voor tegels e.d.
 3. Ha Trung Dark: Ook deze groeve heeft een beperkte productie. Deze steen vertoont geen breuklijnen, is van uitzicht lichtgrijs over blauw zwart met fijne aders en stylolieten en benadert qua uitzicht de Belgische hardsteen. Op deze steen kunnen alle afwerkingen toegepast worden, behalve zandstralen omdat dit vlekken geeft.
 4. Ha Giang: Wederom een groeve met beperkte productie maar er zijn wel grote blokken. Er zit wat gelaagdheid in deze lichtgrijsblauwe steen, die kleine zwarte lensjes vertoont samen met stylolieten en witte calcietaders.
 5. Vinh Dark: Deze steen met een eveneens beperkte productie is een blauwgrijze compacte kristallijne marmer. Hij heeft geen poriën of aders en laat geen gelaagdheid zien. Ideale bewerkingen voor deze steen zijn zandstralen, vibreren, trommelen en schuren.
Hugo Kwanten - Bedrijfsleider Ceralith nv

Hugo Kwanten

Bedrijfsleider
Quality is life

Oudste van 7 kinderen, kreeg zijn kennis van natuursteen en keramische tegels mee vanuit het ouderlijk bedrijf. Met zijn ervaring als inkoper, steenkapper, vloerder en verkoper haalt hij elke dag het onderste uit de kan om zijn klanten optimaal verder te helpen.
Hugo heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuursteen en spreekt vlot 7 talen, waaronder Chinees.

Stuur een email